EcoMeerHof (2018)

EcoMeerHof is een project met 30 energiezuinige woningen dat in 2018 is opgeleverd in Almere Oosterwold; Almere’s jongste stadsdeel waarbinnen de deelnemers zelf de infrastructuur, de openbare ruimte, waterzuivering, waterberging en energieopwekking moeten realiseren. Het project is georganiseerd als een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) welke begeleid wordt door de stichting EcoMeerHof. Hierdoor kan collectief aan de gestelde randvoorwaarden voldaan worden.

Op Oosterwold moet 50% van de kavel ingericht worden als stadslandbouw. De enkel- en dubbellaagse woningen zijn rondom een centrale vijver gebouwd, met een siertuin aan de straatzijde en het ruime stadslandbouw gedeelte aan de achterzijde. Door verschillende woningtypes en gevelmaterialen aan te bieden (stucwerk in twee kleuren, lariks- of accoyahout, cortenstaal) is een gevarieerd straatbeeld ontstaan.

Door het toepassen van moderne materialen en producten zoals een warmtepomp met comfortpalen, hoogwaardige isolatie, triple beglazing en zonnepanelen zijn de woningen zeer energiezuinig zonder dat dat afbreuk doet aan het moderne gevelbeeld.